Toko

TOKO


Tokoa, eli tottelevaisuuskoulutusta, treenaillaan ympäri vuoden tiistaisin LeVeK:n omalla kentällä. Talvella on yleensä varattu myös hallivuoro. Tiistai-iltaisin treenaavat sekä omaksi ilokseen treenailevat koirakot, että kilpailevat koirakot. Ryhmään pääsemisen edellytyksenä on tokon perustietojen tai -taitojen hallinta sekä LeVeK ry:n jäsenyys.

Toko-koulutuksen alaisuuteen kuuluvat myös tottelevaisuuden peruskurssit, eli pentukurssit, arkitottelevaisuuskurssit ja toko:n alkeiskurssit. Kursseille osallistuminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä - tosin jäsenille kurssit ovat yleensä hieman halvempia. Kaikkien LeVeK:n toko-koirien on oltava rokotettuna Suomen Kennelliiton rokotusvaatimusten mukaisesti varoajat mukaanlukien ennen kurssin tai treenaamisen alkua! Näistä ilmoitetaan yleensä LeVeK:n kotisivuilla, koirat.com:n tapahtumasivulla ja Koiratapahtumat Pirkanmaa Facebook-ryhmässä. Tulevia kursseja koskeviin kyselyihin pystytään tällä hetkellä valitettavasti vastaamaan melko heikosti.

Yhtenä LeVeK:n toko-koulutusmallin vahvuutena voidaan pitää, että eri tasoiset treenaajat treenaavat samaan aikaan. Tällöin uudemmat voivat ottaa oppia kokeneemmilta ja toisaalta myös vanhemmat voivat viilata taitojaan katsomalla uudempien suorituksia. Samalla saadaan tärkeää häiriön alla treenaamistakin tarvittaessa mukaan koulutukseen.

Vahvuutanamme on myös harrastavien koirien monimuotoisuus: treenirivistä löytyy melkoinen määrä erirotuisia koiria. Rotujen erilaisuus osittain pakottaa opettamaan erilaisia treenaustapoja - yksi tapa toimii yhdellä koiralla, rodulla tai koirakolla ja jokin toinen taas toisella. Tämä asettaa hieman haasteita kouluttajille, mikä toisaalta taas lisää mielenkiintoakin tehtävää kohtaan, kun kaikki ei aina suju kuin suoraan oppikirjasta.

Koulutuksessa edetään joko ennakkoon suunnitellun rungon, kouluttajan tekemän päätöksen tai treenaajien toiveiden mukaan.

Treenaaminen tapahtuu LeVeK:n omalla kivituhkapohjaisella kentällä tai nurmikentällä.