Toko

Tokoa, eli tottelevaisuuskoulutusta, treenaillaan ympäri vuoden, kesäkaudella kentällä ja talvisin hallissa. Tiistai-iltaisin treenaavat sekä omaksi ilokseen treenailevat että kilpailevat koirakot ns. tiistaitokoissa, jossa paikalla on kouluttaja/kouluttajia. Ryhmään pääsemisen edellytyksenä on tokon perustietojen tai -taitojen hallinta sekä LeVeK ry:n jäsenyys. Tämän lisäksi meillä on kurssimuotoista koulutusta tiistaisin ja torstaisin eri tasoisille koirakoille. Kursseille ei vaadita jäsenyyttä, mutta kurssit ovat halvempia jäsenille. 

Toko-koulutuksen alaisuuteen kuuluvat myös tottelevaisuuden peruskurssit, eli pentukurssit, arkitottelevaisuuskurssit ja toko:n alkeiskurssit. Kaikkien LeVeK:n toko-koirien on oltava rokotettuna Suomen Kennelliiton rokotusvaatimusten mukaisesti varoajat mukaanlukien ennen kurssin tai treenaamisen alkua! Näistä ilmoitetaan yleensä LeVeK:n kotisivuilla, koirat.com:n tapahtumasivulla ja Koiratapahtumat Pirkanmaa Facebook-ryhmässä. Tulevia kursseja tullaan lisäilemään pitkin kautta kotisivuille ja pyrimme vastailemaan myös sähköpostitse tuleviin kyselyihin. Koska olemme pieni seura, emme valitettavasti pysty jatkuvasti tarjoamaan kaiken tasoisia kursseja, mutta pyrimme monipuolisuuteen.

Yhtenä LeVeK:n tiistaitokon vahvuutena voidaan pitää, että eri tasoiset treenaajat treenaavat samaan aikaan. Tällöin uudemmat voivat ottaa oppia kokeneemmilta ja toisaalta myös vanhemmat voivat viilata taitojaan katsomalla uudempien suorituksia. Samalla saadaan tärkeää häiriön alla treenaamistakin tarvittaessa mukaan koulutukseen. Kurssimuotoisessa koulutuksessa puolestaan on pääosin joka kerta sama kouluttaja ja porukka, jolloin kouluttaja oppii tuntemaan koirakoiden vahvuudet ja heikkoudet. Parhaimmillaan kurssit ja tiistaitokot tukevat toisiaan, sillä kursseilla saadaan monesti "kotiläksyjä", joita on hyvä käydä treenaamassa valvovan silmän alla tiistaitokoissa, sekä tietty kurssien päättymisen jälkeen.

Vahvuutanamme on myös harrastavien koirien monimuotoisuus: treenirivistöstä löytyy melkoinen määrä erirotuisia koiria. Rotujen erilaisuus osittain pakottaa opettamaan erilaisia treenaustapoja - yksi tapa toimii yhdellä koiralla, rodulla tai koirakolla ja jokin toinen taas toisella. Tämä asettaa hieman haasteita kouluttajille, mikä toisaalta taas lisää mielenkiintoakin tehtävää kohtaan, kun kaikki ei aina suju kuin suoraan oppikirjasta.

Tiistaitokoissa edetään joko ennakkoon suunnitellun rungon, kouluttajan tekemän päätöksen tai treenaajien toiveiden mukaan. Kursseille on kouluttaja tehnyt pohjarungon, jonka puitteissa edetään. 

Treenaaminen tapahtuu LeVeK:n omalla kivituhkapohjaisella kentällä tai nurmikentällä.